Aracılık Hizmetleri

Images
Images
Images
Images
Images
Images
Images
Images

Diş Tedavisi ve Diş Estetiği

Ağız ve diş sağlığı insan yaşamının her döneminde büyük önem taşımaktadır. Dişlerin neden olduğu ağız ve diş sağlığı sorunları ve estetik sorunlar insanların hayatını ciddi şekilde etkileyebilir. Ağız ve diş sağlığı sorunları da genel sağlığı etkileyebilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusunda deneyimli, tam donanımlı sağlık kuruluşlarına ve profesyonel diş hekimlerine güvenmek gerekir.
Diş tedavisi türleri

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları genel olarak mevcut ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik uygulamalardır. Uzun yıllar doğru hijyenik bakımın sağlanamamasının yanı sıra gerekli koruyucu önlemlerin alınmaması da ağız ve diş sağlığının bozulmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle günümüzde koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile ağız ve diş sağlığı bozulmadan gerekli önlemler alınarak ileride görülebilecek diş çürükleri gibi problemlerin önüne geçilmektedir. Koruyucu diş hekimliği özellikle çocukluk ve gençlik döneminde çok önemlidir. Genellikle bu yaş gruplarındaki koruyucu diş hekimliği uygulamaları topikal florür uygulamaları ve özellikle azı dişlerine uygulanan fissür örtücüler olarak sıralanabilir.

Endodonti
Dişlerin en derin dokusu olan, sinir ve damar paketlerini içeren pulpa dokusu, derin diş dokularını etkileyen çürükler ve bazen de travmalar nedeniyle zarar görür. Bu dokunun zarar görmesi ile ciddi ağrılara neden olan pulpa hastalıkları görülebilmekte veya dişler canlılığını yitirebilmektedir. Dişler herhangi bir nedenle canlılığını koruyamıyorsa dişin merkezindeki sinir dokuları yani pulpa temizlenmelidir. Bu tedaviye endodontik tedavi yani kanal tedavisi denir. Endodonti alanında uzmanlaşan diş hekimlerine endodontist denir. Endodontik tedavilerin ihmal edilmesi sonucunda dişlerin köklerinde lezyonlar oluşabilmekte hatta diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığında endodontik tedaviler büyük önem taşımaktadır.

Periodontoloji
Ağız sağlığı söz konusu olduğunda dişler kadar diş etleri de önemlidir. Dişeti sağlığının bozulduğu durumlar bazen basit dişeti kanamalarından oluşsa da bazen diş kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlara neden olabilir. Diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisini içeren diş hekimliği branşına periodontoloji, bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine periodontolog denir. Diş taşı temizliği, diş kök yüzeylerinin temizlenmesi ve cerrahi küretaj, dişeti çekilmelerinin giderilmesi için periodontolojik tedaviler uygulanmaktadır. Bunlara ek olarak implant çevresindeki dişeti dokularının hastalıkları, diş eti kanamaları, diş hassasiyeti ve ağız kokusu gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi periodontoloji bölümünde yapılmaktadır.

Pedodonti
Diş hekimliğinde çocuk tedavilerinin özel bir yeri vardır. Erken yaşta görülen diş çürükleri hem ağız gelişimine zarar verir hem de beslenmeyi olumsuz etkileyerek çocuğun genel sağlığını ve gelişimini etkileyebilir. Ayrıca erken çocukluk döneminde gelişebilen diş hekimi korkusu çocukların daha sonraki yaşamlarını zorlaştırabilir. Ağız ve diş gelişiminin takibi, süt diş çürüklerinin tedavisi gibi tüm uygulamalar ve erken diş kayıpları nedeniyle uygulanması gereken yer tutucular pedodontinin ilgi alanındadır. Pedodonti, 0-15 yaş arası hastaların tanı ve tedavisinin yanı sıra koruyucu uygulamaları içermektedir. Çocukların psikolojilerinin olumsuz etkilenmemesi ve sağlıklı koşullarda diş tedavisi görmeleri için gerektiğinde uzman pedodontistlere danışmak büyük önem taşımaktadır.

Ağız ve Çene Cerrahisi
Ağız ve çene cerrahisi, dişler ve ağız dokuları ile çene kemikleri ve eklemleri içeren tüm cerrahi müdahalelerle ilgilenen bir cerrahi dalıdır. Gömülü diş operasyonları, çene kemiklerindeki kist ve lezyonların tedavisi, implant tedavileri, greftler, çene kemiklerinin boyutsal kaybının giderilmesi amaçlı kemik tozu uygulamaları, çene kırıklarının tedavisi, apikal rezeksiyon ve bunun gibi tüm ağız cerrahisi işlemleri yapılmaktadır. uzman oral ve maksillofasiyal cerrahlar tarafından. anestezi altında gerçekleştirilir.

implantoloji
Diş implantları, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini geri kazandırmak için kullanılır. Kemiğe sağlam bir bağ oluşturmak için titanyum veya zirkonyum implantlar kullanılır. İyileşme sürecinden sonra çeşitli diş protezleri (diş, köprü veya takma diş) implanta takılır.

Geçmişte diş eksikliklerini gidermek için sadece protetik yöntemler kullanılıyordu. Ancak diş eksikliklerini gidermek için yapılan protezler, sağlıklı dişlerin azalması ve zarar görmesi gibi eksiklikleri ve dişsiz ağızlarda gerekli konforun sağlanamaması gibi eksiklikleri de beraberinde getirmiştir. İmplantoloji tedavilerinin ortaya çıkmasıyla diş eksikliklerinin giderilmesi ve dişsizliğin bu problemler olmadan tamamlanması mümkün hale geldi.

İmplant tedavileri, implantların çene kemiğine yerleştirildiği cerrahi aşama ve üst yapılı protez dişlerin uygulandığı protetik aşama olmak üzere iki aşamadan oluşur. İmplant uygulamaları, sabit protez uygulamaları gerçekleştirmek veya hareketli protezlerin ağızda daha stabil hale getirilmesi için uygulanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte hemen her vakada implant tedavisi uygulanabilmektedir.

Estetik Diş Hekimliği
Diş tedavileri denilince ilk akla gelen çürük dişlerin tedavisi ve eksik dişlerin telafisi olsa da diş ve diş etleriyle ilgili gülüş estetiği de günümüzde büyük önem taşımaktadır. Çürükler, aşırı renklenmeler, çapraşıklıklar, diş yüzeyinde ve biçimindeki bozukluklar, diş etlerinin dişlere göre konumu gibi nedenler diş estetiğini olumsuz etkiler. Gülüş estetiğinin yeterince iyi olmadığı durumlar insanlar üzerinde hem sosyal hem de psikolojik olarak olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Gülüş estetiğini bozan durumlar modern estetik diş hekimliği uygulamaları ile düzeltilebilir. Beyazlatma tedavileri, kompozit veya porselen lamina uygulamaları, porselen venner uygulamaları, diş eti düzenlemeleri gibi uygulamalar estetik diş hekimliği uygulamaları arasındadır.

Protez
Eksik dişler, dolgu yöntemleri ile tamir edilemeyen çürük dişler, diş kırıkları, dişin yapısı ile ilgili estetik problemler gibi problemler diş protezleri ile mümkündür.

Protez tedavileri çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bunlardan ilki diş eksiklikleridir. Diş eksikliklerinin protetik yöntemlerle giderilmesi için iki tip uygulama vardır. Bunlardan ilki hareketli protezler yani dişsiz veya çok az dişe uygulanan hareketli protezler, diğeri ise dişteki madde kaybının fazla olduğu durumlarda kaplama tedavileri ve az sayıda diş olması durumunda köprü uygulamalarıdır. eksik, yani sabit protezler. Kaplamalar ve köprüler birçok farklı alternatif yöntem ve malzeme ile yapılabilmektedir.

Diş eksikliklerinin yanı sıra dişlerin diğer yöntemlerle giderilemeyen estetik eksikliklerinin olduğu durumlarda da protez uygulamaları kullanılmaktadır. Lamina porselenler bu gibi durumlarda uygulanan estetik protetik uygulamalara örnektir. İmplant temelli yapılar da çeşitli protetik yöntemlerle oluşturulmakta ve bunlara implant protez adı verilmektedir.

Ortodonti
Ortodonti, diş çapraşıklıkları, diş oklüzyonlarındaki bozukluklar, alt ve üst çenelerin birbirleriyle olan ilişkilerindeki bozukluklarla ilgilenen diş hekimliği dalıdır ve bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine ortodontist denir. Çapraşık ve düzensiz dişler, insanların gülümsediği durumlarda en rahatsız edici durumlardan biridir. Ayrıca aralıklı dişler ve çene kemiklerinin konumlarının birbiriyle uyumsuzluğu gibi diğer faktörler de hem dişlerin görünümünü hem de yüz estetiğini olumsuz etkiler. Öte yandan bu tür bozukluklar çiğneme işlevini bozabilir. Tüm bu diş görünümü ve çene yapısı sorunlarına en sağlıklı çözüm halk arasında tel tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi ile mümkündür.

 

 

Copyright © 2024 Pegas Grup. Tüm Hakları Saklıdır.